Luottokorttien turvaohjeita

Nyt kun lompakossasi kiiltelee ikioma luottokortti, voit olla varma, että rahasi riittävät sovitun luottosumman puitteissa kaikkiin kohdallesi osuviin suunniteltuihin tai äkkinäisiin menoihin. Luottokortin omistajana otat luonnollisen myös sen riskin, että saatat kadottaa korttisi tai se voidaan varastaa. Kortti voi kadota esimerkiksi putoamalla ja se voi joutua pitkäkyntisen saaliiksi laukussasi tai takataskussa kantamasi lompakon myötä. Miten sitten voit suojella upouutta korttiasi ja viettää luottokortin ”takaamaa” leppoisaa elämää? Ohessa muutamia yksinkertaisia ohjeita asian tiimoilta.

1. PIN-koodia ei saa säilyttää samassa paikkaa itse kortin kanssa. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta yllättyisit, jos tietäisit kuinka monet suomalaisetkin kantavat luottokorttia ja sen salaista PIN-koodia samassa lompakossa, vain eri lokeroissa, koska pelkäävät unohtavansa korttinsa numeron. Mikäpä helpottaisi voron kortin käyttöä sen loistavammin kuin sen mukana saatava tunnusluku? Eihän pankkikaan lähetä korttia ja PIN-tunnustasi samassa kuoressa…

  • Älä ihmeessä kirjoita paperille, että kyseessä on tunnusluku: ”Visan PIN on 12345” on varkaalle todellista herkkua. Tunnusluku tulee olla huolellisesti koodattuna, ja samalla paperilla voi olla muitakin numeroita hämäämässä.
  • Ulkomailla paras tapa kantaa PIN-koodia paperilla on kirjoittaa numerot sanoina tyyliin ”ykskakskolnelvitonen”, ei 12345. Siitä ei vieraskielinen voro saa selvää edes ammattilaisten käännösohjelmien, saati sitten Googlen kääntäjän avulla!
  • Jos jostain syystä lähetät PIN-koodin omaan sähköpostiosoitteeseesi, muista koodata se salanimellä ja numerot sanoina.

2. Suojaa kädelläsi naputtelemasi PIN-numero automaatilla ja maksupäätteellä. Muussa tapauksessa esimerkiksi kaupan tiskillä takanasi tai automaatilla vierelläsi seisova henkilö voi onnistua näkemään salaisen numerosi, jonka jälkeen hänen tarvitsee vain napata korttisi (joka onkin helpompi homma!) Toisinaan varasehdokkaat ovat saattaneet asentaa minikameran automaatin yläpuolelle tai sivustalle.

3. Säilytä kuitit luottokorttimaksuista. Vaikka pankki luonnollisesti huolehtii maksujesi merkitsemisestä, älä ole liian sinisilmäinen, vaan kerää talteen jokainen kuitti. Äläkä unohda tallentaa tai tulostaa myös verkko-ostojesi tilausvahvistuksia. Miten voit muuten tarkastaa sinulle erääntyvien laskujen paikkaansa pitävyyden? Pankit eivät ole ihmisiä, mutta tekevät aivan yhtä paljon ”inhimillisiä” virheitä.

4. Tarkista kuukausittainen luottokorttilaskusi. Tässä puuhassa sinua auttaa, jos olet kiltisti säilyttänyt maksukuittisi. Jos silmäsi huomaa listalla outoja maksutapahtumia, joita et omasta mielestäsi ole tehnyt, ota yhteyttä luottokorttiyhtiöön ja esim. kyseisen laskun lähettäneeseen verkkokauppaan.

5. Ilmoita kadonneesta tai varastetusta kortista heti, jotta se suljetaan. Saatat kadottaa korttisi, se voi joutua varkaan käsiin tai jäädä esimerkiksi aurinkolomallasi ulkomaisen automaatin uumeniin. Jokaisella luottokorttiyhtiöllä on oma ympärivuorokautisesti toimiva sulkupalvelunsa, jonka numero on syytä olla aina mukana. Säilytä numeroa niin kännykässäsi kuin sähköpostiosoitteessasi, jotta se on helposti ulottuvillasi jopa koko laukun voihkimisen jälkeen. Jos kortti on varastettu, asiasta on syytä tehdä myös rikosilmoitus. Huomaa, että vastuu kortin mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy sinulta korttiyhtiölle heti, kun olet ilmoittanut, ettei kortti syystä kuin syystä ole enää hallussasi.

6. Älä koskaan luovuta korttisi tietoja esim. sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Jollet ole itse tilaamassa puhelimitse tuotteita, kyseessä on huijausyritys. Normaalisti verkkokaupoissa maksetaan aina vain sen omalla suojatulla kassalla. Esimerkiksi ”Verified by Visa” tai ”MasterCard Secure Code” ovat takeita turvallisesta maksutapahtumasta, selaimen alareunassa tulee myös näkyä ehjä lukko tai lukittu lukko. Jos tilaat puhelimen välityksellä, valitse jokin toinen maksutapa, esimerkiksi lasku tai PayPal-maksu, tai edes prepaid-kortti, jolla on vain siihen lataamasi summa.

7. Aseta kortillesi mahdollisimman pieni luotto- tai maksuraja. Jos tunnet normaalikulusi, voit asettaa niiden puitteissa mahdollisimman pienen rajan, jota sitten nostat ennen jonkin suuremman ostoksen tekoa. Vaikka rajan vaihtaminen on yleensä maksullista, on parempi pulittaa pikkusumma, kuin haroa hiuksiaan voron nostettua rahasi tai ostettua kortilla useamman tonnin edestä tavaraa.

8. Kätke luottokorttisi takapuolella oleva turvakoodi (CVV-koodi). Kolminumeroinen CVV-koodi kannattaa teipata läpinäkyvällä ja sitkeästi liimautuvalla teipillä piiloon, jolloin huomaat heti, jos ulkopuolinen on raottanut sitä. Näin saattaa käydä esim. maksaessasi ravintolassa. Eräät asiantuntijat suosittelevat hyvämuistisia jopa raaputtamaan kyseisen numeron kokonaan huolella pois!

9. Pyydä maksupääte näkyvillesi ja tarkista maksettava summa. Pyydä vaikkapa ravintolassa tai kaupassa maksuhetkellä maksupääte näkyvillesi, jotta korttitietojesi kopioiminen takahuoneessa estyy. Anna mieluummin itsestäsi tiukkapipoinen kuva kuin vaaranna hiellä hankkimasi rahat.

10. Pidä korttiin kytketyllä tilillä vain osa rahoistasi. Jos sinulla on mukavasti ylimääräistä pankin sukanvarressa, voit suojata suurimman osan niistä yksinkertaisesti pitämällä ne eri tilillä, johon korttia ei kytketä.


Kommentit

Luottokortin turvallisuus — 6 kommenttia

  1. Johan oli asiaa, kiitoksia ohjeista! Osa oli maalaisjärjelläkin selviä juttuja, ei tosin kaikille, mutta en ole itse tullut ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että luottokortin pääte pitäisi pyytää maksun ajaksi näkyville, ettei myyjä ehdi kirjoittaa kortin numeroa ylös! Eikä turvakoodin (CVV) peittäminen saati sitten raaputtaminen ole koskaan tullut mieleen. Ja todella loistava ohje PIN-koodin naamioimiseen, etenkin ulkomaanmatkaa varten.

  2. Ekaa kertaa kuulen, että luottokortin takana olevan CVV-koodin voisi raaputtaa pois. Kait sen käytännössä onnistuu, eihän korttia myöntänyt taho pääse sitä tarkistamaan. Mutta mitäs, jos se CVV sitten unohtuukin jossain vaiheessa? Sekin sitten kannattaa kirjata johonkin koodattuna ylös, eihän sitä koskaan tiedä, milloin Alzhaimerin oireet alkaa ja muisti pätkii.

  3. Hyvä ohje: kannattaa teipata läpinäkyvällä teipillä piiloon.
    En olisi millään itse keksinyt. Tämä on sitä innovaatiota jota kaikki eivät tule koskaan ymmärtämään.

  4. Enkä minä ole tullut ajatelleeksi, että säilyttäisin korttiin kytketyllä tilillä vain osan rahoistani! Todella hyvä ohje, sitenhän voi suojata suurimman osan rahoistaan helpolla eikä tarvitse niin kamalasti pelätä sen kortin katoamisen tai väärinkäytön puolesta. Eihän tuo nyt ole iso homma siirtää verkkopankin kautta rahaa luottokortin tilille silloin kun ne alkavat loppua.

  5. PIN-koodin kanssa kannattaa olla erityisen huolellinen. Myös maksutilanteessa pitää pyrkiä naputtelemaan se mahdollisimman salaa, eli käsi eteen vaan. Muistakaa muuten, ettei yksikään matkavakuutus korvaa kadonnutta luottokorttia, vaan sen katoamisesta on heti ilmoitettava kortin myöntäneen tahon hätänumeroon, jotta se voidaan lukita ja perua.

  6. Meillä sattui sellainen ”hassu” tapaus, että mieheni otti vahingossa minun luottokorttini mukaan ja yritti nostaa sillä rahaa automaatilta. Näpsytteli ressukka väärän PIN-numeron liian monta kertaa, ja kortti lukkiintui, onneksi ei sentään jäänyt koneeseen sisälle. Tuli raivopäissään kotiin ja soitti luottokorttiyhtiön päivystävään asiakaspalvelunumeroon. Vasta sieltä hän sai tiedon, että oli koettanut käyttää toisen henkilön korttia, eivät tosin kertoneet, kenen kortista oli kyse. Jouduin sitten itse puhelimessa vakuuttelemaan asiakaspalvelijalle olevani kyseisen kortin omistaja ja että mies oli tosiaan ihan vahingossa ottanut minun korttini matkaan. Kysyi asiasta vielä moneen kertaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>