MasterCard Worldwide on yhdysvaltalainen monikansallinen luottoyhtiö, jonka tuotteista suomalaiset tuntevat parhaiten sen Debit- ja luottokortit (MasterCard-kortit) ja Maestro-pankkikortit, sekä Eurocard-kortit. Yritys perustettiin vuonna 1966 vastauksena Bank of American BankAmericardille eli nykyiselle Visalle. Alkuperäiseltä nimeltään MasterCard oli Interbank/ Master Charge, ja vasta vuonna 1979 se otti käyttöön nykyisen nimensä. Jo vuodelta 1968 yritys toimi yhteistyössä alkujaan ruotsalaisen Wallenbergin perheen perustaman Eurocardin kanssa, joka takasi MasterCardille pääsyn Euroopan markkinoille, ja Eurocard puolestaan hyväksyttiin koko MasterCard-verkostossa. Vuodesta 2002 myös Eurocard kuuluu MasterCardin valikoimaan yritysten yhdistymisen myötä. Vuonna 1991 yritys toi markkinoille Maestro-kortit, ja pankkiautomaattikortin nimi puolestaan on Cirrus.

Vuodesta 2008 MasterCard myöntää prepaid-korttia, jolla jopa pankkitiliä omaamattomat pääsevät nauttimaan maksukorttien eduista.

MasterCard on Visan tavoin usein sponsoroimassa erilaisia urheilutapahtumia. Aiemmin niiden joukkoon lukeutui jopa FIFA World Cup (nykyään Visan sponsoroima), ja tällä hetkellä esimerkiksi UEFA Champions League ja Kanadan jääkiekkoliigan pelit nauttivat MasterCardin rahallisesta tuesta.

MasterCardin uusimpia tulokkaita on lähimaksamisominaisuuden omaava ns. MasterCard PayPass, ja nykyään se toimii jopa asiakkaan mobiililaitteen kautta ja tarrana, jolloin itse korttia ei edes tarvitse olla tai kantaa mukana. Maksusummana PayPass hyväksyy suhteellisen pieniä summia, Suomessa voit maksaa korkeintaan 25 € ostot vilauttamalla korttiasi kortinlukijan lähellä, ilman että joudut syöttämään korttiasi laitteeseen, näppäilemään PIN-koodiasi tai allekirjoittamaan. Toistaiseksi vain eräät kohteet hyväksyvät kyseisen lähimaksamisen, mutta kasvun odotetaan vuodesta 2014 olevan todella reipasta. Suomessa kyseisen PayPass ominaisuuden voi saada ainakin Danske Bankin Mobilepaynä ja MasterCard Debit -korttiin, Elisan Lompakko-palveluun ja DNA:n Täpäkkään. Lähimaksamisesta kertoo kortissa ja lukulaitteessa oleva aaltomerkki.

Tänään maailmalla liikkuu yli 2 miljoonaa MasterCard-korttia, joista varsinaisia luotto- ja maksuaikakorttien määrä on yli 686 miljoonaa. Suomessakin yrityksen korttia kantaa ylpeänä yli miljoona kansalaista, ja se onkin heti Visan jälkeen luottokorteista suosituin. Suomessa MasterCard-järjestelmän kortin nimenä esiintyy myös em. Maestro, Eurocard ja First Card – yritysluottokortti. MasterCardilla voit maksaa ostamasi tuotteet ja palvelut noin 36 miljoonassa pisteessä yli 210 maassa eri puolilla maailmaa niin fyysisissä toimipisteissä kuin internetissäkin, ja nostaa rahaa yli miljoonasta automaatista.

Koko maailman MasterCard-kortit, niiden myöntäjät, käyttäjät ja vastaanottajat linkkiytyvät yrityksen oman Banknetin kautta, jonka toiminnassa avustaa AT & T. Banknet pystyy käsittelemään yli 2,5 miljoonaa tapahtumaa tunnissa.

Sekä MasterCardia että Visaa vastaan on Yhdysvalloissa nostettu jopa syyte niiden kiinteiden automaattinostoja koskevien provisioiden vuoksi. Useat automaattien tarjoajat nimittäin haluaisivat tarjota asiakkailleen alhaisemmat taksat, kuin mitä Visa ja MasterCard sallivat. Monopolimainen markkinahintojen säätely ei sovi vapaan kilpailun maailmaan. Yritys on tällä hetkellä myös tutkinnan alla EU:n toimesta, koska se esim. veloittaa Euroopan ulkopuolella myönnetyn MasterCardin käytöstä Euroopan alueella kohtuuttomasti enemmän kuin eurooppalaisilta kortin haltijoilta.

 


Kommentit

MasterCard — 3 kommenttia

  1. Sen verran sanoisin tuosta MasterCardin Prepaid-kortista, että se on säästänyt itseni monelta ongelmalta. Ensimmäinen oli PayPalin avaamisen yhteydessä, kun vaativat luottokortin olemassaoloa. Itselläni ei sellaista ollut, mutta paikallinen pankki vakuutti Prepaid-kortin ajavan saman asian, ja niinhän se ajoikin. Kortti toimii loistavasti myös verkkokaupoissa. Sen etuna on myös se, ettei sillä voi kukaan ostella enempää kuin mitä kortilla on rahaa ladattuna. Ei siis pääse velkaa kertymään houmaamatta!

  2. Itsekin luulin kyseisen Prepaidin kelpaavan luottokortin asemasta aivan kaikkialla, missä ei luotolla tarvitse maksaa. Maksoin sillä viime vuonna lentoliput koko perheelle, samoin hotellit, eikä mitään ongelmia ilmennyt. Pari kuukautta sitten halusin tilata edullista elektroniikkaa Alibaba.comista, mutta kassalla koin ikävän yllätyksen, kun MasterCard Prepaid ei kelvannutkaan. Otin yhteyttä kaupan asiakaspalveluun chatin kautta, josta kertoivat, että toistaiseksi Alibaba ei kelpuuta kyseistä korttia! Minä kun luulin, ettei mikään verkkokauppa edes kykene erottamaan tuota Prepaidia tavallisesta luotokortista, onhan siinäkin se 3-numeroinen turvakoodi takana! Onko muilla samanlaisia kokemuksia muualta?

  3. Päivitysilmoitus:American Express Credit Card | LaatuRavintolat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>