Visa-kortin saanti Suomessa
Olettakaamme, että olet päättänyt eri luottokortteja verrattuasi hakea itsellesi Visa-korttia. Se kulkee joulukuusta 2009 alkaen nimellä Visa Credit (luottokortti), Visa Credit/ Debit (luotto- ja maksukortti), Visa Silver Credit (sisältää Tuoteturva-vakuutuksen) tai Visa Gold Credit (sisältää Tuoteturva- ja matkavakuutuksen). Seuraavaksi tarvitset luonnollisesti ohjeita siitä, mistä sellaisen saat ja miten. Korttia et saa itse Visalta, jota Euroopassa edustaa Visa Europe-jäsenorganisaatio, vaan kyseisen organisaation omistavilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Aiemmin kuluttajien Visan myöntämisestä oli vastuussa Luottokunta (jonka nimi on nykyään Nets Oy) mutta tänään korttia voit anoa seuraavista pankeista:
Aktia Pankki
Danske Bank
Handelsbanken
Ikano Bank
Nets Oy (ent. Luottokunta)
Nordea *
Osuuspankki
POP pankit
S-Pankki
Suomen Asuntohypopankki
Säästöpankki
(*Nordea myöntää vuodesta 2014 alkaen Visan luoto-, yhdistelmä- ja rinnakkaiskorttien tilalla MasterCard-luottokortteja, mutta vanhat Visa-kortit ovat luonnollisesti voimassa korttiin merkittyyn päivämäärään asti.)
Kortin hakeminen tapahtuu pankista riippuen joko pankin toimipisteessä tai pankin verkkopalvelussa, sekä eräissä tapauksissa puhelinpalvelussa (tarvitset silloinkin verkkopankkitunnuksesi tunnistautumista varten). Koska olet hakemassa luottokorttia, pankit tarkistavat myös omat luottorekisteritietosi luottotietotoimintaa harjoittavilta yhteisöiltä, kuten Suomen Asiakastieto Oy:ltä. Jos sinulla on kontollasi menneisyyden maksuhäiriöitä, pankki saattaa evätä Visa-luottokortin myöntämisen. Luottokortin saaminen edellyttää luonnollisesti säännöllisiä tuloja. Muista myös kiinnittää huomiota siihen, millaista korttia sinun kannattaa hakea tai millaisen voit saada. Visa Silver ja Gold on aina tarkoitettu suurimpituloisille ja suuremman luoton tarvitseville. Normaalille kuolevaiselle riittää tavallisesti Visa Credit tai Visa Credit/ Debit.
Korttia hakiessasi muista tarkistaa siihen liittyvät maksut ja veloitukset, jotka ovat kunkin pankin itsensä päätettävissä, eivätkä ne suinkaan ole Visa Europen sanelemat. Erot ovat tutkimusten mukaan suuriakin, joten lue taulukko huolella! Vuoden 2013 edullisimmaksi Visa-luottokortiksi osoittautui Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden Suomen Rahatiedolla teettämän tutkimuksen mukaan S-Pankin asiakasomistajilleen myöntämä Visa S-Etukortti. Siitä ei esimerkiksi veloiteta lainkaan vuosi- tai kuukausimaksua, luottokorko on matalampi ja saat S-ryhmän toimipaikoissa sitä käyttäessäsi bonusta ja maksutapaetua.
Eri pankit myöntävät myös mahdollisesti kuvakortteja (kuvagalleriakortteja), jolloin voit valita korttisi ulkonäön joko itse lataamasi kuvan tai pankin valmiin kuvagallerian pohjalta.
Voit hakea myös kortille rinnakkaiskorttia toiselle perheenjäsenelle, vaikkapa juuri aikuistuneelle lapsellesi, jolla ei vielä ole vakituista työtä. Useimmiten joudut maksamaan erikseen saadaksesi rinnakkaiskortin.
Kortin ja siihen liittyvän tunnusluvun (PIN-koodin) saat normaalisti viimeistään 2 – 3 viikon kuluessa. Jos käytät verkkopankkipalveluita, saat usean pankin kohdalla tiedon nettipankin sivuillasi, kun kortti on konttorista noudettavissa. Toisissa tapauksissa kortti toimitetaan kotisi postiluukkuun. Tunnusluku, eli PIN, saapuu silloin luonnollisesti eri kuoressa. Toisinaan saat Visan pankista ja tunnusluku tulee postitse perässä.
Yrityksille Visa tarjoaa yrityskorttia, jonka avulla firman avainhenkilöiden kulut voidaan laittaa suoraan saman tilin piikkiin, eikä loputtoman kuittikasan käsittelyyn tarvita kallisarvoista aikaa. Kortilla suoritetuista ostoista ja käteisnostoista saat lisäksi kortinhaltijakohtaisen erittelyn, joten voit helposti seurata, kuka käyttää rahoja ja mihin tarkoitukseen.
Visa S-Etukortti on itselläni osoittautunut kivaksi maksutavaksi. Asioin useimmiten S-ryhmän kaupoissa, joten saan sillä samalla mukavasti bonusta ja muitakin etuja kertyy ajan mittaan. Etuna on lisäksi kortin edullisuus, esimerkiksi sen hakemisesta ja saamisesta ei veloiteta lainkaan.