MasterCard-kortit & niiden saanti

MasterCard-järjestelmään kuuluvat itse MasterCard-merkillä varustettujen korttien lisäksi myös Maestro, Eurocard ja Cirrus. Yritys myöntää niin Debit-kortteja (pankki- ja maksukortti) kuin luottokortteja ja yrityskortteja. Niitä kaikkia myöntävät Suomessa vain pankit ja rahoituslaitokset, itse MasterCard Finland -sivustolta et sellaista voi hakea. Jokainen pankkiryhmä itse päättää veloituksiensa suuruuden, eräitä Mastercardin sanelemia taksoja lukuun ottamatta (provisio automaattinostoista jne.).

MasterCard Debit-kortilla voit nostaa rahaa automaateista ja maksaa pisteissä, jotka on maasta riippuen merkitty joko MasterCard, Maestro tai Cirrus-merkillä. Maksu veloitetaan suoraan tililtäsi sillä olevan saldon puitteissa, eli et saa luottoa. Siinä yhdistyvät vanhan pankkikortin ja maksukortin ominaisuudet. Saat ostoistasi kuukausittain tiliotteen, josta tekemäsi käteisnostot ja maksut näkyvät. Muista kuitenkin varmuuden vuoksi säilyttää jokaisen maksutapahtuman kuitti, jotta voit tarkastaa tiliotteesi.

MasterCardin luottokortti on maailman hyväksytyin kortti, vaikka se Suomessa onkin vasta toisella sijalla Visan jälkeen. Eri pankeilla on tarjolla erilaisia MasterCard-luottokortteja, joten tutustu huolella kunkin ominaisuuksiin, ennen kuin päätät, minkä niistä haluat omaan lompakkoosi. Ostotapahtumat laskutetaan kerran kuukaudessa. Jos maksat erääntyvät laskusi kerralla ennen kuin sovittu maksuaika on mennyt umpeen, saamastasi luotosta ei veloiteta korkoa. Mikäli päätä maksaa laskun useammassa erässä, alkavat korko ja käsittelykulutkin juosta. Niiden suuruus määräytyy kortin myöntäneen pankkiryhmän mukaan, samoin kuin saamasi luoton suuruuskin. Luonnollisesti pankki määrää luottorajasi myös omien tulojesi perusteella. Pääjohtajan palkalla saat suurempaa luottoa kuin siivoojan.

MasterCard-luottokorttisi voi sisältää nimikkeen Silver tai Gold, jolloin hopeaa saavat hieman pienemmät tulot omaavat ja kultaa vain kansalaisten kerma, jolla on suuret tulot. Niillä on eri luottorajat ja lisäksi ne tarjoavat Tuoteturva-vakuutuksen, ja Gold jopa jatkuvan matkavakuutuksen.

Voit myös hakea yhdistelmäkorttia, jolloin saat samaan muoviläpyskääsi niin pankki-/ maksukortin (Debit) kuin luottokortin. Silloin voit maksu- tai nostotilanteessa päättä, haluatko rahat veloitettavaksi suoraan pankkitililtäsi vai MasterCardin antamasta luotosta.

Luonnollisesti voit maksaa MasterCardillasi myös verkkokaupoissa, ja se hyväksytään lähes jokaisessa itseään kunnioittavassa nettikaupassa Visan vaihtoehtona.  Muista kuitenkin kortita hakiessasi ilmoittaa, että haluat siihen verkkomaksuominaisuuden.

Suomessa eräät kaupparyhmittymät ja palveluntarjoajat myöntävät omia MasterCard-pohjaisia korttejaan. Niistä voidaan mainita esimerkkinä K-ryhmän K-Plussa MasterCard, Stockmann MasterCard, TUOHI MasterCard ja Finnair MasterCard. Ne toimivat kanta-asiakaskorttina kyseisen ketjun liikkeissä, jolloin saat esimerkiksi asiakaspisteitä, bonusta jne. Sen lisäksi ne ovat tavallisia luottokortteja. Näidenkin korttien kohdalla saat korotonta maksuaikaa, useimmiten 30 vuorokautta, jonka jälkeen joko maksat laskun kerralla pois tai pilkot sen eriin, jolloin myöhemmin maksamasi rahasumma onkin sitten korollista luottoa.

MasterCardin yrityskortilla voit saada kaikkien kortin käyttäjien menot ja nostot yhden tilin kautta, mutta silti eriteltyinä kunkin kortinhaltijan mukaan. Tiedät siis aina, mihin kukakin yrityksesi avainhenkilö käyttää firman rahoja. Se on kätevä tapa helpottaa avainhenkilöiden työhön liittyvien menojen, kuten matka- ja edustuskulujen, hoitamista ja niiden kirjanpitoa. Toisinaan kortteihin liittyy myös jatkuva matkavakuutus. Yrityskortteihin lukeutuvat esimerkiksi Nordea Business MasterCard, Aktian MasterCard Business ja OP-Pohjolan ja Luottokunnan Business Eurocard.

Jos olet vakuuttunut haluavasi MasterCardin, voit anoa sellaista ainakin seuraavista pankeista joko näppärällä verkkohakemuksella tai paikan päällä:

  • Nordea
  • Danske Bank
  • Osuuspankki
  • Handelsbanken
  • Ålandsbanken
  • POP Pankki
  • Pohjola Pankki
  • LähiTapiola

Verkkohakemuksen voit täyttää myös K-Plussan, Stockmannin ja Finnairin sivustoilla, jolloin sinun tulee hyväksyä se pankkisi henkilökohtaisilla verkkopalvelutunnuksilla.


Kommentit

Mastercard ja sen hakeminen — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>