Diners Club on neljän amerikkalaisen vuonna 1950 perustama kansainvälinen luottokortti, joka tunnetaan jokaisella mantereella, se kelpaa jopa Antarktiksella. Se sai alkunsa aivan sattumalta, kun yksi idean myöhemmistä toteuttajista, Frank McNamara, huomasi lounaslaskua maksaessaan, että olikin unohtanut lompakkonsa. Kekseliäs mies ojensi allekirjoitetun käyntikorttinsa, jotta lasku lähetettäisiin hänen toimistoonsa perässä. Temppu tuskin onnistuisi tänään, mutta rehellisyyden ja hyvänuskon vuosina Frank vältti tiskauspuuhat.

Maailman ensimmäisen luottokorttiyhtiön myöntämä Diners Club -kortti kelpasi aluksi vain kortin nimen mukaisesti ravintolalaskujen maksuun. Kuukauden aikana kerääntyneet laskut erääntyivät maksettaviksi loppukuussa, eli kortilla sai luottoa. Diners Club Internationalin jäseniksi liittyi 27 ravintolaa ja 200 yrityksen perustajien sukulaista, ystävää ja liiketuttua. Vuoden 1951 loppuun mennessä jäseniä oli jo 42 000, ja loppu onkin historiaa.

Vuonna 1961 ensimmäinen muovinen Diners Club -luottokortti korvasi alkuperäisen pahvisen, ja sillä oli jo yli miljoona käyttäjää. Vuonna 1967 se tarjosi ensimmäisenä maailmassa halukkaille myös matkavakuutuksen, ja valtasi Neuvostoliiton kaksi vuotta myöhemmin.

Vuonna 1975 Diners Club myönsi maailman ensimmäisen yrityskortin.

Vuona 1981 amerikkalainen Citigroupille kuuluva Citibank osti Diners Club -tavaramerkin, mutta se vaihtoi käsiä uudelleen vuonna 2008, jolloin Discover Financial Services osti korttinimen 165 miljoonalla dollarilla. Kortin myöntäjinä toimivat kuitenkin edelleen lisenssinhaltijat. Kortilla on yli 9 miljoonaa onnellista käyttäjää, ja se kelpaa maksuvälineeksi yli 9 miljoonassa paikassa noin 190 maassa.

Diners Club Finland perustettiin vuonna 1983, mutta myöhemmin ruotsalainen SEB Kort AB otti koko Pohjoismaiden alueen korttiliikenteen hallinnointiinsa. Korttia kuitenkin edelleen haetaan Diners Club Finlandilta. Tänään Diners Club -kortilla voi maksaa Suomessa yli 36 000 paikassa, ja asiakkaita on reilut 100 000.

Diners Club on onnistunut innoittamaan jopa viihdeteollisuutta. Vuonna 1963 ilmestyi yhdysvaltalainen komedia nimeltä ”The Man from the Diner’s Club”, jonka pääosassa hauskuutti Danny Kaye. Samana vuonna Ideal Toy Company toi markkinoille koko perheen pöytäpelin, joka kantoi nimeä ”The Diners’ Club Credit Card Game”.

Diners Club -kortti poikkeaa useimmista kilpailijoistaan siinä, että sillä ei ole ennalta asetettua käyttörajaa. Käyttäjä saa lisäksi Club Rewards -pisteitä kaikista ostoistaan, ja voi valita mieleisensä PIN-koodin (joka on siten helpompi muistaa), ja hänelle avautuvat jopa 500 rauhallisen rentouttavaa VIP-tason lentokenttäloungen ovet ympäri maailman. Tähän asti osalla Diners Club -korteista loungeen on päässyt ilmaiseksi, mutta maaliskuusta 2014 alkaen luksus maksaa kaikille 19 euroa.

Suomessa Diners Clubin perinteisesti tarjoamat kortit ovat:

  • Diners Club Classic
  • Diners Club Premium
  • Finnair Plus Diners Club
  • SAS EuroBonus Diners Club
  • Diners Club -yrityskortti

 


Kommentit

Diners Club — 3 kommenttia

  1. Vaikka Diners Clubin luottokortti onkin maailmalla kovassa maineessa, ei sitä Suomessa hyväksytä läheskään kaikissa myyntipaikoissa. Itse en sitä ole esimerkiksi monenkaan verkkokaupan maksutavoista löytänyt. Osaako kukaan kertoa, miksi kyseinen kortti ei vedä Suomessa, onko sitä vaikea saada vai onko veloitukset muita kortteja korkeammat?

  2. Olen eläkkeellä kuten vaimonikin. Haluaisimme tehdä matkan Yhdysvaltoihin, ja sen vuoksi olemme hakemassa tätä luottokorttia.

  3. Diners Club on tietojeni mukaan poistumassa Suomesta. Mikä pitäisi hankkia tilalle? Minulla on tullut täällä mainitut SAS lentopisteet niiden kautta. Onko jokin muu luottokortti jonka kautta saisi pisteet himaan vai pitääkö hankkia SAS natiivi bonus kortti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>