Yhdysvaltalaisen rahoitusalan kolossin American Expressin, eli tuttavallisemmin Amexin, historia ulottuu todella kauas. Jo vuonna 1850 Henry Wells, William Fargo ja John Butterfield perustivat New Yorkin Buffalossa tavarankuljetusalan yrityksen, jolle he antavat nimeksi American Express. Yrityksen entisenä logona tutuksi tullut kotka koristi jo 1870-luvulla sen pääkonttorin ulkoseinää. Nykyinen logo otettiin käyttöön 1958.

Vuonna 1882 American Express aloitti toimintansa finanssialalla, lanseeraten maailman ensimmäiset maksuosoitukset (money orders). Vuoteen 1903 mennessä se oli jo New Yorkin toiseksi varakkain finanssifirma, heti National City Bank of New Yorkin jälkeen.

Jo vuonna 1891 Amex esitteli maailman ensimmäiset matkasekit eli Travelers Cheques, joiden innoittajana toimi Fargon henkilökohtainen pettymys käteisen puutteeseen Euroopan matkan aikana. Matkasekit olivatkin ennen maksu- ja luottokorttien aikakautta turvallisin tapa kantaa matkavaluuttaa mukana, sillä ne saattoi vaihtaa käteiseksi eri puolilla maailmaa vain niiden laillinen haltija. Matkasekkien tuoman kokemuksen myötä Amex siirtyi myös matkailualalle vuonna 1915.

Ensimmäinen American Express luottokortti laskettiin markkinoille 1958. Sekin oli kilpailevien korttien tapaan kartonkinen, mutta muovinen versio lanseerattiin jo vuonna 1959.

American Express on kokeillut onneaan myös investointipuolella, ja osti useita alan yrityksiä. Niistä tunnetuimpia olivat Shearson Loeb Rhoades ja Lehman Brothers Kuhn Loeb. Tuloksena syntyi 1980-luvulla Shearson Lehman/ American Express. Amex kuitenkin hankkiutui viisaasti kyseisistä yrityksistä eroon.

Lisäksi Amex on toiminut jopa viihteen ja julkaisun alalla. Yhdessä Warner Communicationin kanssa se perusti 1979 kaikille tutut MTV, Nickelodeon, ja Movie Channel -kanavat. Vuoteen 2013 saakka se julkaisi myös Travel + Leisure, Food & Wine, Executive Travel, Black Ink ja Departures -lehtiä.

American Expressin slogan ”Don’t leave home without it” eli “älä lähde kotoa ilman sitä”, on vuosien varrella esiintynyt useissa yhteyksissä, kuten elokuvassa Batman & Robin, jossa Batman vilauttelee Bat-Credit -korttiaan ja sanoo, ettei koskaan poistu luolastaan ilman sitä.

Tänään American Express -korttia kiikuttaa mukanaan yli 88 miljoonaa ihmistä, ja se kelpaa maksuvälineeksi yli 10 miljoonassa myyntipaikassa. Yhdysvalloissa jopa 24 % luottokorttien dollariarvosta tapahtuu kyseisellä kortilla.

Suomeen Amex rantautui vuonna 1979. Jostain syystä se tarjoaa vain maksukortteja, joilla ei ole luotto-ominaisuutta. Ehkäpä se siksi ei olekaan suomalaisten lempikortti. Yksityiset voivat vilautella maksaessaan tavallisille pulliaisillekin annettavaa Basic Cardia tai tiukemmat kriteerit omaavia Green Cardia, Gold Cardia tai Platinum Cardia, joiden väri kertoo käyttäjänsä statuksesta ja tulojen suuruudesta. Yritysten käyttöön tarjotaan Corporate Cardia. Voit lukea niistä kaikista lisää sivullamme: ”American Express -kortin saanti ja ominaisuudet”.

 


Kommentit

American Express — 2 kommenttia

  1. Itse usein ihmettelen, miksi eräät tuttavani edes viitsivät hakea American Expressiä, eihän sillä voi maksaa monessakaan paikassa! En tiedä, onko se siis lähinnä statussymboli, kun kaikilla on kuitenkin sen rinnalla myös joko kaikkialla käyvä VISA tai MasterCard. Kertokaahan Amexin omistajat, miksi sellaisen olette valinneet, tarjoaako se jotain, mitä nuo Suomessa tunnetummat eivät?

  2. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Amex valitaan useimmiten nimenomaan statussymboliksi. Sen kulut ja veloitukset ovat huomattavasti suuremmat kuin noiden kahden tavallisimman, Visan ja MasterCardin,ja kelpaavuus taas huonompi. Se kuitenkin kelpaa niissä rikkaamman väen käyttämissä paikoissa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>